Ύπουλη ενεργειακή συμφωνία του Ερντογάν με την Αίγυπτο επιχειρεί να σπάσει τη συμμαχία με την Ελλάδα και να νομιμοποιήσει η Τουρκία το Τουρκο-Λιβυκό Μνημόνιο
Σε μια κίνηση που σηματοδοτεί την ενισχυόμενη ενεργειακή τους συνεργασία, η Τουρκία και η Αίγυπτος προχωρούν σε μια νέα συμφωνία. Για πρώτη φορά, η Τουρκία θα αναπτύξει μια Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU) στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στην Αίγυπτο.
Ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Alparslan Bayraktar, ανακοίνωσε την Τρίτη αυτή τη συμφωνία-ορόσημο με την κρατική εταιρεία ενέργειας της Αιγύπτου (EGAS). Η FSRU ανήκει στην τουρκική κρατική εταιρεία Turkish Petroleum Pipeline Corporation (BOTAŞ).
Στο πλαίσιο των εορτασμών για την εκατονταετηρίδα των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο Bayraktar συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Αιγύπτιο Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Karim Badawi, και την αντιπροσωπεία του. Ο Τούρκος υπουργός τόνισε την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών που αποσκοπούν στην εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας.
Ένα μνημόνιο κατανόησης (MoU) υπογράφηκε από τους δύο υπουργούς, «θεσμοθετώντας τη συνεργασία μας στους υδρογονάνθρακες και την εξόρυξη», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Bayraktar. Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει κοινές πρωτοβουλίες και την ενίσχυση της ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε στρατηγικούς τομείς όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, η γεωθερμική ενέργεια, το υδρογόνο και τα κρίσιμα ορυκτά.
Ο Bayraktar περιέγραψε την ανάπτυξη της FSRU ως ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό μοντέλο που θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο και για τις δύο χώρες. «Με τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της εθνικής μας ενεργειακής εταιρείας BOTAS και της δημόσιας ενεργειακής εταιρείας της Αιγύπτου EGAS, ένα FSRU από τον στόλο της BOTAŞ θα αναπτυχθεί προσωρινά στο εξωτερικό για πρώτη φορά», τόνισε ο υπουργός, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι αυτά τα βήματα θα ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις ενεργειακές σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου, ωφελώντας και τα δύο έθνη.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Αιγύπτου για ενίσχυση της υποδομής φυσικού αερίου, η EGAS έχει συνάψει και άλλες συμφωνίες για την ανάπτυξη FSRU. Μια 10ετής συμφωνία ναύλωσης υπογράφηκε με την Höegh Evi για την ανάπτυξη της Hoegh Gandria στο λιμάνι Sumed της Ain Sokhna το τέταρτο τρίμηνο του 2026, με δυνατότητα επαναεριοποίησης έως και 1 δισεκατομμύριο τυπικά κυβικά πόδια φυσικού αερίου ανά ημέρα. Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2024, η EGAS υπέγραψε μια αντίστοιχη 10ετή συμφωνία με την αμερικανική New Fortress Energy για τη μίσθωση ενός δεύτερου FSRU, του Energos Eskimo, στο ίδιο λιμάνι, με έναρξη λειτουργίας το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Αυτές οι κινήσεις υπογραμμίζουν την προσπάθεια της Αιγύπτου να καλύψει την αυξανόμενη ενεργειακή της ζήτηση, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ εγχώριας παραγωγής και κατανάλωσης φυσικού αερίου. Παράλληλα, η αιγυπτιακή κυβέρνηση εργάζεται για την επιτάχυνση της παραγωγής φυσικού αερίου μέσω νέων ερευνητικών δραστηριοτήτων στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Μεσόγειο.
Διάγγελμα πολέμου από Αλ Σίσι: Η Τουρκία ετοιμάζει επίθεση στην Αίγυπτο;
Στο γεωπολιτικό πλαίσιο, αναλυτές εκτιμούν ότι οι ενεργειακές συμφωνίες της Τουρκίας με την Αίγυπτο εντάσσονται σε μια ευρύτερη στρατηγική της Άγκυρας για εξομάλυνση των σχέσεων και ενίσχυση της επιρροής της στην Ανατολική Μεσόγειο, περιορίζοντας παράλληλα την ελληνοαιγυπτιακή συμμαχία. Οι προσπάθειες της Τουρκίας περιλαμβάνουν οικονομικά κίνητρα και προτάσεις για πιθανή ένταξη της Αιγύπτου στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα την υποστήριξη των τουρκικών θέσεων στην περιοχή και την αναγνώριση του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου. Ωστόσο, η σταθερή σχέση μεταξύ Αθήνας και Καΐρου στον τομέα της οριοθέτησης των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα που περιπλέκει αυτούς τους τουρκικούς σχεδιασμούς.
Ο πιο φρικτός θάνατος στην ιστορία που έγινε μέχρι και ταινία και η σπηλιά που…
Βίντεο σοκ με τα φρικτά βασανιστήρια.. Έτσι τιμωρούν οι Ρώσοι τους λιποτάκτες στρατιώτες Η αυστηρή…
Πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κρατάμε από έναν νεκρό... Οι μεγάλες απώλειες και ο…
Η Κλαυδία μάγεψε και ανατρίχιασε όλη την Ευρώπη με την Αστερομάτα και τη συγκλονιστική ερμηνεία…
Τι είναι το βιοφωτόνιο; Η μυστηριώδης λάμψη που εκπέμπουμε όσο ζούμε και σβήνει τη στιγμή…
Νεκρός, σε ηλικία 85 ετών, ο «βασιλιάς της Μυκόνου», Κώστας Ζουγανέλης... Πως κατόρθωσε και έκανε…