Αυτό το ελαφρύ και φίνο κέικ σοκολάτας από το Κάπρι της Ιταλίας φτιάχνεται με αλεσμένα αμύγδαλα αντί για αλεύρι.
Υλικά:
Για ταψί διαμέτρου 24 εκ.
- 300 γρ. αμύγδαλα, αλεσμένα σε σκόνη
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, χοντροκομμένη
- 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε κομμάτια
- 200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη
- 5 μεσαία αυγά (κρόκοι και ασπράδια χωριστά)
- 2 κουτ. σούπας ρούμι
- ζάχαρη άχνη για διακόσμηση
- βούτυρο και αλεύρι για το ταψί
Διαδικασία:
Για να φτιάξουμε το καπρέζε, ξεκινάμε βάζοντας τη σοκολάτα και το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Στη συνέχεια τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσουν.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε με το σύρμα ή με μίξερ χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια κίτρινη κρέμα, τριπλασιάζοντας τον όγκο τους.
Προσθέτουμε το ρούμι για άρωμα.
Έπειτα συνεχίζοντας να χτυπάμε τους κρόκους, προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο. Έπειτα, ανακατεύουμε τη σκόνη αμυγδάλου με μια σπάτουλα.
Κατόπιν, χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν και τα ενσωματώνουμε στο υπόλοιπο μείγμα με ελαφριές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
Μετά αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 24 εκ. και ψήνουμε για 5 λεπτά σε φούρνο με αντιστάσεις, στους 200°C, σε μεσαία θέση.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C χωρίς να ανοίξουμε τον φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 45 λεπτά.
Ελέγχουμε το κέικ με μια οδοντογλυφίδα για να δούμε αν έχει ψηθεί καλά. Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει και το σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη.
Χορηγούμενο