Αυθεντικό ιταλικό τιραμισού με σαβαγιάρ και μασκαρπόνε: Μια λατρεμένη συνταγή!
Αυθεντικό ιταλικό τιραμισού: Μια λατρεμένη συνταγή! Δείτε βήμα – βήμα πως θα το φτιάξετε και καλή σας επιτυχία…
Υλικά για το τιραμισού
2 συσκευασίες σαβαγιάρ
5 κρόκους από μεγάλα αυγά
300 γρ. μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου
450 γρ. πολύ παγωμένη κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
350 ml δυνατό καφέ
50 γρ. λικέρ καφέ ή σοκολάτας
150 γρ. ζάχαρη
Κακάο
100 γρ. τρίμμα σοκολάτας
Για την παστερίωση των κρόκων
Πρώτα πρέπει να παστεριώσουμε τους ωμούς κρόκους. Μετά βάζουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη σε μπεν μαρί για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά με σύρμα, ώστε να μην ψηθεί το μίγμα και σφίξει ο κρόκος. Ωστόσο εάν διαθέτουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει στους 60°C. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Δείτε επίσης – Καπρέζε (Caprese): Απολαυστικό ιταλικό κέικ αμυγδάλου με σοκολάτα
Για το τιραμισού
Αρχικά χτυπάμε το μίγμα των κρόκων στο μίξερ μέχρι να κρυώσει, να αφρατέψει, να πυκνώσει και να διογκωθεί. Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, δημιουργώντας μια λεία βελούδινη κρέμα. Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή, μέχρι να εμφανιστούν σταθερές κορυφές. Προσθέτουμε απαλά την κρέμα γάλακτος στην κρέμα αυγού και διπλώνουμε με σπάτουλα για να ομογενοποιηθούν. Τρίβουμε τη σοκολάτα και αναμιγνύουμε τον καφέ με το λικέρ σε ένα μπολ.
Στη συνέχεια βουτάμε τα μπισκότα σαβαγιάρ ένα-ένα στον καφέ, προσέχοντας να μην μουλιάσουν. Έπειτα αραδιάζουμε μία στρώση από μπισκότα σε βαθύ ταψί 29x20x6 εκ. Απλώνουμε μισή από την κρέμα και πασπαλίζουμε με τρίμμα σοκολάτας. Επίσης επαναλαμβάνουμε με άλλη μια στρώση βουτηγμένα μπισκότα και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Αφήνουμε το τιραμισού να παγώσει για 3-4 ώρες, ώστε να σφίξει ελαφρά. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με κακάο την επιφάνεια.
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!
Χορηγούμενο