ΣΥΝΤΑΓΕΣ - ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Αγιορείτικο χταπόδι στιφάδο – Το νηστίσιμο πιάτο που θα ‘απογειώσει’ το Σαρακοστιανό σας τραπέζι!

Published by
Συντακτική Ομάδα

Εάν θέλετε να ‘απογειώσετε’ το Σαρακοστιανό σας τραπέζι, τότε δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να φτιάξετε Αγιορείτικο χταπόδι στιφάδο. Ένα πιάτο με απίθανα αρώματα, που θα ενθουσιάσει εσάς και τους καλεσμένους σας.

Τα υλικά, που θα χρειαστείτε είναι απλά, υγιεινά και επίσης οικονομικά. Και το πιάτο που προτείνει ο σεφ Στέλιος Χατζηνικολάου* θα σας εκπλήξει. Δοκιμάστε να φτιάξετε τη συνταγή βήμα – βήμα και το αποτέλεσμα θα πλημμυρίσει αρώματα και γεύση το Σαρακοστιανό σας τραπέζι.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε

1 χταπόδι
1 κιλό κρεμμυδάκια εσαλότ (μικρά κρεμμύδια για στιφάδο)
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές ξύδι (ή μηλόξυδο)
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
5 φύλλα δάφνης
1 κιλό φρέσκες ντομάτες
4 κ.σ ελαιόλαδο
κόκκοι πιπεριού μίξ (μαύρο, πράσινο, ρόζ, και λευκό σε μύλο)
Μπαχάρι

Βήμα – βήμα η εκτέλεση
  • Πλένουμε καλά το χταπόδι μας με μπόλικο νερό.
  • Αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια, κρατάμε την κουκούλα και την κόβουμε σε κομμάτια.
  • Στη συνέχεια κόβουμε τα πλοκάμια (σε κομμάτια των 2 εκ.) και καθαρίζουμε τα κρεμμύδια.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν και προσθέτουμε και το σκόρδο.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το χταπόδι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας.
  • Μόλις σοταριστεί και το χταπόδι, προσθέτουμε το ξύδι, τη δάφνη, το κρασί, το μπαχάρι, το πιπέρι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε επίσης τις ντομάτες, καλύπτουμε την κατσαρόλα με καπάκι και σιγοβράζουμε χαμηλώνοντας τη φωτιά στο μέτριο για 45 λεπτά με 1 ώρα μέχρι το χταπόδι να είναι καλά μαγειρεμένο και τρυφερό. 10 λεπτά πριν κλείσουμε τη φωτιά ελέγχουμε αν το χταπόδι μας έχει βγάλει πολλά υγρά. Αν έχει βγάλει, αφαιρούμε το καπάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν και να μείνει μια ωραία, πλούσια σάλτσα.

*Ο σεφ Στέλιος Χατζηνικολάου έχει εργαστεί ως executive Chef στο AMMOS restaurant στην Κυπαρισσία, ως executive Chef στο bistrot Mad Hatters στην Πάρο, στο Helios restaurant, ως Head Chef στο Bahrain στα UAE, στο Hotel Perrakis στην Άνδρο ως Sous Chef και από το 2018 είναι Private Chef και επίσης ιδιοκτήτης του site www.mediterranean-cuisine.com

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Η Ειρήνη Μουρτζούκου σε κατάσταση αμόκ: Οι δαίμονες και το ένταλμα που σοκάρει

Η Ειρήνη Μουρτζούκου στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ σε κατάσταση αμόκ: Οι δαίμονες και το ένταλμα…

13 λεπτά ago

Χαμός: Άγριο «μαλλιοτράβηγμα» με τρανς και φεμινίστριες σε «Αντιρατσιστικό» Φεστιβάλ στο Κέντρο της Αθήνας

Χαμός και άγριο «μαλλιοτράβηγμα» με τρανς και φεμινίστριες σε Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, στο Κέντρο της Αθήνας…

48 λεπτά ago

Συναγερμός: Φωτιά τώρα στο Μενίδι

Φωτιά τώρα στο Μενίδι και σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική που κινητοποίησε άμεσα ισχυρές δυνάμεις και…

2 ώρες ago

Το ψυχολογικό βάρος του Ντραγκόφσκι: Τηλεφώνημα σε Πολωνό διαιτητή μετά τις Σέρρες

Η ψυχολογική κατάσταση του τερματοφύλακα Ντραγκόφσκι φαίνεται να επηρεάζεται έντονα από τις εξελίξεις στα παιχνίδια.…

2 ώρες ago

Ανατίναξαν με νάρκες το πλοίο Eco Wizard του εφοπλιστή Χάρη Βαφειά σε ρωσικό λιμάνι

Ανατίναξαν με νάρκες το πλοίο Eco Wizard του Έλληνα εφοπλιστή Χάρη Βαφειά σε ρωσικό λιμάνι…

3 ώρες ago

Παναθηναϊκός: Στο «κυνήγι» ενός ακόμη Έλληνα παίκτη;

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, στην εκπομπή "Magic EuroLeague" του SDNA, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Παναθηναϊκός…

6 ώρες ago