ΣΥΝΤΑΓΕΣ - ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Αγιορείτικο χταπόδι στιφάδο – Το νηστίσιμο πιάτο που θα ‘απογειώσει’ το Σαρακοστιανό σας τραπέζι!

Published by
Συντακτική Ομάδα

Εάν θέλετε να ‘απογειώσετε’ το Σαρακοστιανό σας τραπέζι, τότε δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να φτιάξετε Αγιορείτικο χταπόδι στιφάδο. Ένα πιάτο με απίθανα αρώματα, που θα ενθουσιάσει εσάς και τους καλεσμένους σας.

Τα υλικά, που θα χρειαστείτε είναι απλά, υγιεινά και επίσης οικονομικά. Και το πιάτο που προτείνει ο σεφ Στέλιος Χατζηνικολάου* θα σας εκπλήξει. Δοκιμάστε να φτιάξετε τη συνταγή βήμα – βήμα και το αποτέλεσμα θα πλημμυρίσει αρώματα και γεύση το Σαρακοστιανό σας τραπέζι.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε

1 χταπόδι
1 κιλό κρεμμυδάκια εσαλότ (μικρά κρεμμύδια για στιφάδο)
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές ξύδι (ή μηλόξυδο)
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
5 φύλλα δάφνης
1 κιλό φρέσκες ντομάτες
4 κ.σ ελαιόλαδο
κόκκοι πιπεριού μίξ (μαύρο, πράσινο, ρόζ, και λευκό σε μύλο)
Μπαχάρι

Βήμα – βήμα η εκτέλεση
  • Πλένουμε καλά το χταπόδι μας με μπόλικο νερό.
  • Αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια, κρατάμε την κουκούλα και την κόβουμε σε κομμάτια.
  • Στη συνέχεια κόβουμε τα πλοκάμια (σε κομμάτια των 2 εκ.) και καθαρίζουμε τα κρεμμύδια.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν και προσθέτουμε και το σκόρδο.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το χταπόδι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας.
  • Μόλις σοταριστεί και το χταπόδι, προσθέτουμε το ξύδι, τη δάφνη, το κρασί, το μπαχάρι, το πιπέρι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε επίσης τις ντομάτες, καλύπτουμε την κατσαρόλα με καπάκι και σιγοβράζουμε χαμηλώνοντας τη φωτιά στο μέτριο για 45 λεπτά με 1 ώρα μέχρι το χταπόδι να είναι καλά μαγειρεμένο και τρυφερό. 10 λεπτά πριν κλείσουμε τη φωτιά ελέγχουμε αν το χταπόδι μας έχει βγάλει πολλά υγρά. Αν έχει βγάλει, αφαιρούμε το καπάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν και να μείνει μια ωραία, πλούσια σάλτσα.

*Ο σεφ Στέλιος Χατζηνικολάου έχει εργαστεί ως executive Chef στο AMMOS restaurant στην Κυπαρισσία, ως executive Chef στο bistrot Mad Hatters στην Πάρο, στο Helios restaurant, ως Head Chef στο Bahrain στα UAE, στο Hotel Perrakis στην Άνδρο ως Sous Chef και από το 2018 είναι Private Chef και επίσης ιδιοκτήτης του site www.mediterranean-cuisine.com

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Φωτιά στην Κομοτηνή: Σε ετοιμότητα για εκκένωση οι κάτοικοι

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού στην περιοχή της Κομοτηνής, όπου ξέσπασε δασική πυρκαγιά…

6 λεπτά ago

Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Κίεβο: Η Ρωσία κατέστρεψε το τουρκικό εργοστάσιο drones της Baykar

Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Κίεβο: Η Ρωσία κατέστρεψε το τουρκικό εργοστάσιο drones της baykar πριν καν…

26 λεπτά ago

Ο «Βιετναμέζος Χασάπης» και το ανατριχιαστικό βίντεο με αποκεφαλισμό που πωλείται στο διαδίκτυο

Ο Βιετναμέζος Χασάπης και το ανατριχιαστικό βίντεο με αποκεφαλισμό που πωλείται στο διαδίκτυο και προκαλεί…

1 ώρα ago

Τα καπάκια των υπονόμων στην Αθήνα και τα μυστηριώδη σύμβολα

Τα καπάκια των υπονόμων στην Αθήνα και τα μυστηριώδη σύμβολα... Τι κρύβεται πίσω από τις…

4 ώρες ago

Μαρινάκης: Αν δώσουμε 13ο μισθό, δεν θα υπάρξει στήριξη για κανέναν άλλο

Σε έναν κύκλο αντιπαραθέσεων γύρω από την οικονομία, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συνεχίζουν να…

4 ώρες ago

Ο Τζέι Σορτς στην πρώτη του προπόνηση στο ΟΑΚΑ: Ενσωματώθηκε στους «πράσινους»

Ο Τζέι Σορτς πραγματοποίησε το πρώτο του επίσημο βήμα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, συμμετέχοντας…

5 ώρες ago