ΚΟΣΜΟΣ

Δηλώσεις σοκ: «Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για σύγκρουση με την Ρωσία!» – «Ίσως είναι το τελευταίο έτος που είμαστε ζωντανοί…»

«Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για μια αναμέτρηση με την Ρωσία». Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ Ολλανδός αντιναύαρχος Robert Peter Bauer σε συνέντευξη του στην DW.

Είναι η πρώτη φορά που ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ μιλά ανοικτά για το ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία,

Όπως σημείωσε, τον Δεκέμβριο του 2021 (πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία) στάλθηκε ένα σημείωμα στο οποίο αναφερόταν ότι η Συμμαχία πρέπει να επιστρέψει στην κατάσταση προ του 1997. Δεν αφορά μόνο την Ουκρανία. Αφορά την επαναφορά στο δόγμα που επικρατούσε επί ΕΣΣΔ, είπε.

«Για δεκαετίες», είπε ο Ολλανδός αντιναύαρχος «θεωρούσαμε ότι εμείς καθορίζουμε τις ημερομηνίες. Εμείς αποφασίζαμε πότε και πως να πάμε στο Αφγανιστάν, πότε στο Ιράκ. Ήταν μια απόφαση που λαμβάναμε εμείς τα κράτη του ΝΑΤΟ.

Εμείς λέγαμε πότε θα πάμε, με πόσα στρατεύματα κτλ.

«Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για σύγκρουση με την Ρωσία!»

Τώρα, αντιμετωπίζουμε μια απειλή που είναι η Ρωσία έρχεται σε εμάς. Ακάλεστη και σε μια στιγμή που επιλέγει αυτή. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, δεν έχουμε χρόνο για να προετοιμαστούμε, καθώς εξαρτάται πλέον από αυτούς (την Ρωσία) πότε θα έρθουν».

Στο σημεία εκείνο η δημοσιογράφος, σχετικά απαθής, ως να πρόκειται για μια απλή υπόθεση εργασίας τον ρωτά «εάν είμαστε έτοιμοι για μια σύγκρουση με την Ρωσία».

«Είμαστε», ήταν η απάντηση του Ολλανδού αξιωματούχου του ΝΑΤΟ.

«Είμαστε έτοιμοι και για πυρηνικό πόλεμο;», τον ρώτησε η δημοσιογράφος.

Ο αντιναύαρχος απάντησε πώς «θεωρεί ότι ο Πούτιν δεν είναι τρελός για να κάνει κάτι τέτοιο. Εξακολουθεί να είναι ένα λογικό άτομο. Ελπίζω να συμφωνήσουμε όλοι, ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει να γίνει γιατί κανείς δεν θα βγει νικητής από αυτόν.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Άρματα μάχης τύπου Leopard-2 μεταφέρονται από την Γερμανία στην Πολωνία

Την ίδια ώρα βίντεο δείχνουν Leopard-2 να μεταφέρονται από την Γερμανία στην Πολωνία σιδηροδρομικώς για την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Δείτε το βίντεο

Στον αντίποδα ο πασίγνωστος πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ και πρώην επιθεωρητής όπλων μαζικής καταστροφής του ΟΗΕ στο Ιράκ Σκοτ Ρίττερ για το 2023.

«Ίσως είναι το τελευταίο έτος που είμαστε ζωντανοί…»

Όπως είπε βρισκόμαστε στα πρόθυρά ενός θερμοπυρηνικού πολέμου και σήμερα δεν μιλάμε (σ.σ. οι δύο υπερδυνάμεις) για να λύσουμε αυτές τις διαφορές και τις εντάσεις.

«Κατά συνέπεια», είπε ο Ρίτερ, «οι δύο υπερδυνάμεις του κόσμου με το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων και οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για αυτό δεν έχουν τους μηχανισμούς εκείνους για να ελέγξουν το οπλοστάσιο αυτό. (…) κανείς δεν μιλά για μείωση των εξοπλισμών. Όλοι μιλούν για κλιμάκωσή τους. Κυριολεκτικά πρόκειται για τον ορισμό της έννοιας της τρέλας. .

Αν ξεκινήσουμε κάτι τέτοιο θα καταστραφούμε και θα λέμε νικάμε, νικάμε. Όχι θα είμαστε νεκροί. Παρ΄όλα αυτά πρόκειται να ξοδέψουμε τρις για να εκσυγχρονίσουμε αυτό το οπλοστάσιο.

Ποια είναι η ελπίδα σε αυτή την κατάσταση; Καμία. Για ποιο λόγο η Ρωσία να κάτσει να συζητήσει με τις ΗΠΑ το οτιδήποτε. Είμαστε ψεύτες, απατεώνες, δεν μπορούν να μας εμπιστευτούν.

Η Γερμανία και η Γαλλία επίσης είναι αναξιόπιστες. Το ΣΑ του ΟΗΕ παρομοίως. Με ποιους οι Ρώσοι θα μιλήσουν;

Οι Συνθήκες δεν λένε τίποτα στις ΗΠΑ, δεν λένε τίποτα στο ΣΑ.

Η Ρωσία δεν πρόκειται ποτέ, μας ποτέ να διαπραγματευτεί με οποιονδήποτε για την Ουκρανία. Ελπίζω να βγω λάθους, Το ελπίζω. Θέλω να βγω λάθος, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση αυτό θα σημαίνει ότι υπάρχει ελπίδα για την ανθρωπότητα.

Η μόνη ελπίδα για παγκόσμια επιβίωση είναι το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσου την όλη κατάσταση προσεκτικά και με ανοικτό μυαλό.

Γιατί σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, χάρηκα που σας γνώρισα».

Δείτε το βίντεο

 

Back to top button