ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η καλύτερη συνταγή για τσουρέκι: Δοκιμάστε αυτή των Μοναχών του Αγίου Όρους

Mια ξεχωριστή συνταγή με μοναδικό άρωμα και γεύση, αυτή που έρχεται από το Άγιο Όρος είναι πραγματικά ανεκτίμητη

Published by
Συντακτική Ομάδα

Καθώς πλησιάζει η Ανάσταση και το Πάσχα, πολλές νοικοκυρές ετοιμάζονται να ζυμώσουν το παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι. Αν αναζητάτε μια ξεχωριστή συνταγή με μοναδικό άρωμα και γεύση, αυτή που έρχεται από το Άγιο Όρος είναι πραγματικά ανεκτίμητη.

Οι μοναχοί του Αγίου Όρους, με απλότητα και αγάπη, μας χαρίζουν μια συνταγή που κρατάει χρόνια. Ένα τσουρέκι που ξεχωρίζει για την υφή, τη γεύση και τα πλούσια αρώματά του.

Υλικά:

6-7 ποτήρια αλεύρι

6 αυγά

1⅓ ποτήρι γάλα

2½ ποτήρια ζάχαρη

1 ποτήρι φρέσκο αγελαδινό βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας μαγιά

Χυμός και ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 κ.γ. μαστίχα Χίου (κοπανισμένη)

και 1 κ.γ. μαχλέπι (κοπανισμένο)

1 κ.γ. κακουλέ (κοπανισμένο)

Νιφάδες αμυγδάλου & σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Αρχικά διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 2-3 ώρες, μέχρι να φουσκώσει.

Στη συνέχεια σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει.

Χτυπάμε τα αυγά, τα προσθέτουμε στο γάλα και μεταφέρουμε το μείγμα στη λεκάνη ζυμώματος.

Έπειτα προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, μαζί με τα αρωματικά (μαχλέπι, μαστίχα, κακουλέ), τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Ζυμώνουμε καλά, βουτώντας συχνά τα χέρια μας στο λιωμένο βούτυρο ώστε η ζύμη να μην κολλάει και να γίνει λεία και γυαλιστερή.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει.

Όταν διπλασιαστεί, ξαναζυμώνουμε και τη χωρίζουμε σε 2-3 μέρη. Πλάθουμε πλεξούδες και τις τοποθετούμε σε βουτυρωμένα ταψιά.

Κατόπιν αλείφουμε με κρόκο αυγού διαλυμένο σε νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι και αμύγδαλο.

Αφήνουμε ξανά να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος.

Επίσης ψήνουμε στους 180°C μέχρι να πάρουν σκούρο, χρυσαφένιο χρώμα. Αν, όταν τα τρυπήσετε με μαχαίρι, το μαχαίρι βγαίνει καθαρό, είναι έτοιμα.

Ένα παραδοσιακό τσουρέκι που θα γεμίσει το σπίτι με ευωδιές και θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους στο πασχαλινό τραπέζι.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Χαρμόσυνα χτυπούν από σήμερα οι καμπάνες στα Τρίκαλα: Αγιοκατατάχθηκε ο Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Γκαγκαστάθης

Χαρμόσυνα χτυπούν από σήμερα οι καμπάνες στα Τρίκαλα καθώς Αγιοκατατάχθηκε ο Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Γκαγκαστάθης! Ο…

31 λεπτά ago

Δραματικές σκηνές στην Πρέβεζα: Ναυαγοσώστης ανέσυρε χωρίς αισθήσεις τον πατέρα του

Δραματικές σκηνές στην Πρέβεζα: Ναυαγοσώστης ανέσυρε από τη θάλασσα, χωρίς αισθήσεις, τον πατέρα του και…

2 ώρες ago

Έρχεται καύσωνας διαρκείας με πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου

Ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Τσατραφύλλιας προειδοποιεί ότι έρχεται καύσωνας διαρκείας με πάνω από 40 βαθμούς…

4 ώρες ago

Ισχυρό πλήγμα στην καρδιά της ελληνικής παράδοσης: Τέλος τα παραδοσιακά πανηγύρια με γουρουνόπουλα και σουβλάκια

Ισχυρό πλήγμα στην καρδιά της ελληνικής παράδοσης: Τέλος τα παραδοσιακά πανηγύρια με γουρουνόπουλα και σουβλάκια...…

6 ώρες ago

Ηχητικό σοκ: Ο Τραμπ απείλησε τον Πούτιν ότι θα βομβαρδίσει τη Μόσχα

Ηχητικό σοκ: Ο Τραμπ απείλησε τον Πούτιν ότι θα βομβαρδίσει τη Μόσχα... Απείλησε και τον…

7 ώρες ago

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε στρατιωτική επέμβαση για το Μεταναστευτικό: «Η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει»

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε στρατιωτική επέμβαση για να αντιμετωπιστεί το Μεταναστευτικό: «Η δίοδος προς την Ελλάδα…

8 ώρες ago