Αυτό το φυσικό, αλκαλικό υλικό, γνωστό από την αρχαιότητα, παίζει καθοριστικό ρόλο στην υφή των φαγητών.
Θέλετε κάτι σφριγηλό; Διατηρήστε όξινο περιβάλλον (π.χ. με λεμόνι, κρασί).
Θέλετε να μαλακώσει/χυλώσει; Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα για αλκαλικό περιβάλλον.
Πώς λειτουργεί;
Η σόδα αντιδρά με την πηκτίνη (την “κόλλα” των φυτικών κυττάρων), την αποδομεί και έτσι μαλακώνουν τα τρόφιμα.
Πρακτικές εφαρμογές:
Τραγανές πατάτες φούρνου: Βράστε τες με λίγη σόδα. Τα “σπασίματα” που δημιουργούνται οδηγούν σε έξτρα τραγανό αποτέλεσμα.
Χυλωμένα όσπρια: Προσθέστε ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα ανά 500γρ. οσπρίων στο μούλιασμα και ξανά στο βράσιμο. Αυτό βοηθάει να χυλώσουν τέλεια.
Πράσινα λαχανικά: Μικρή ποσότητα σόδας στο βράσιμο διατηρεί το έντονο πράσινο χρώμα.
Προσοχή: Χρησιμοποιείτε πάντα μικρή ποσότητα, διαφορετικά μπορεί να αλλοιωθεί η γεύση.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (Κατηγορία 4) αύριο, Σάββατο…
Ο Γάλλος παγκόσμιος πρωταθλητής Μπλεζ Ματουιντί μοιράστηκε μια ενδιαφέρουσα ιστορία για τον πρώην συμπαίκτη του…
Το μυστήριο του απαγορευμένου καρπού στον Κήπο της Εδέμ στοιχειώνει την ανθρώπινη σκέψη από την…
Το σερβικό μπάσκετ βιώνει αναταράξεις, με την Αδριατική Λίγκα να αμφισβητείται έντονα. Και τη σερβική…
Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στο Κολωνάκι, όταν ένα αυτοκίνητο εισέβαλε στο…
Από θαύμα γλίτωσαν το μεσημέρι στο Ψυχικό ο οδηγός ενός αυτοκινήτου και η κόρη του.…