Αυτό το φυσικό, αλκαλικό υλικό, γνωστό από την αρχαιότητα, παίζει καθοριστικό ρόλο στην υφή των φαγητών.
Θέλετε κάτι σφριγηλό; Διατηρήστε όξινο περιβάλλον (π.χ. με λεμόνι, κρασί).
Θέλετε να μαλακώσει/χυλώσει; Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα για αλκαλικό περιβάλλον.
Πώς λειτουργεί;
Η σόδα αντιδρά με την πηκτίνη (την “κόλλα” των φυτικών κυττάρων), την αποδομεί και έτσι μαλακώνουν τα τρόφιμα.
Πρακτικές εφαρμογές:
Τραγανές πατάτες φούρνου: Βράστε τες με λίγη σόδα. Τα “σπασίματα” που δημιουργούνται οδηγούν σε έξτρα τραγανό αποτέλεσμα.
Χυλωμένα όσπρια: Προσθέστε ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα ανά 500γρ. οσπρίων στο μούλιασμα και ξανά στο βράσιμο. Αυτό βοηθάει να χυλώσουν τέλεια.
Πράσινα λαχανικά: Μικρή ποσότητα σόδας στο βράσιμο διατηρεί το έντονο πράσινο χρώμα.
Προσοχή: Χρησιμοποιείτε πάντα μικρή ποσότητα, διαφορετικά μπορεί να αλλοιωθεί η γεύση.
Στις 13 Οκτωβρίου, το Ορθόδοξο Εορτολόγιο τιμά τους Ιερομάρτυρες Κάρπο, Πάπυλο, Αγαθόδωρο και Αγαθονίκη, καθώς…
Η 12η Οκτωβρίου 1944 αποτελεί την ιστορική ημέρα που η Αθήνα απελευθερώθηκε από τις ναζιστικές…
Με ένα απρόοπτο πρόβλημα της τελευταίας στιγμής καλείται να διαχειριστεί ο Παναθηναϊκός AKTOR, λίγες ώρες…
Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Κυριακής, 12 Οκτωβρίου 2025, στην Εκκλησία της Ελλάδος. Καθώς ο…
«Βόμβα» στον χώρο της πολιτικής: Και γνωστός εφοπλιστής στο νέο κόμμα του Τσίπρα; Η μεγάλη…
Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται από τα ξημερώματα της Κυριακής (12/10) η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Λόγω μεγάλης…