Advertisement
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νηστίσιμο τσουρέκι: Η Αγιορείτικη συνταγή και οι συμβολισμοί

Πως συνδέεται άμεσα με την Ανάσταση του Χριστού;

Advertisement

Νηστίσιμο τσουρέκι: Η Αγιορείτικη συνταγή και οι συμβολισμοί… Πως συνδέεται άμεσα με την Ανάσταση του Χριστού;

Το τσουρέκι, αυτό το αρωματικό ψωμί με την χαρακτηριστική πλεξούδα, κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ελληνική παράδοση. Συνδεδεμένο βαθιά με τα τοπικά ήθη και έθιμα, αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία για όλους τους Έλληνες, και ειδικότερα κατά την περίοδο του Πάσχα.

Νηστίσιμο τσουρέκι Η Αγιορείτικη συνταγή και οι συμβολισμοί

Στην καρδιά της πασχαλινής γιορτής, το τσουρέκι φέρει έναν ισχυρό συμβολισμό: την ανάσταση του Χριστού. Όπως το αλεύρι, μέσα από τη διαδικασία της ζύμωσης, αποκτά ζωή και μεταμορφώνεται σε ψωμί, έτσι και η Ανάσταση σηματοδοτεί τη νίκη της ζωής επί του θανάτου. Επιπλέον, το χαρακτηριστικό σχήμα της πλεξούδας δεν είναι τυχαίο. Σύμφωνα με την παράδοση, συμβολίζει την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων, προσδίδοντας στο τσουρέκι μια προστατευτική και ευοίωνη διάσταση.

Το Πάσχα: Η Ανάσταση του Κυρίου και η σημασία της για τους Χριστιανούς

Στη σύγχρονη εποχή, η απόλαυση του τσουρεκιού δεν περιορίζεται μόνο στην πασχαλινή περίοδο. Έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα αγαπημένο έδεσμα που καταναλώνεται όλο το χρόνο. Οι αμέτρητες εκδοχές στις οποίες είναι διαθέσιμο –από το απλό και αρωματικό σκέτο τσουρέκι μέχρι τις πιο ευφάνταστες γεμίσεις– το μετατρέπουν σε μια γευστική επιλογή που μπορεί να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Advertisement

Για όσους αναζητούν μια νηστίσιμη εκδοχή αυτού του αγαπημένου εδέσματος -όπως γράφει η Αργυρώ Πορπατονέλη– ο Πάτερ Αθανάσιος από το Άγιο Όρος μοιράζεται μια μοναδική συνταγή που υπόσχεται γεύση και άρωμα χωρίς ζωικά συστατικά.

Αγιορείτικο ριζότο μανιταριών

Νηστίσιμο Τσουρέκι Αγιορείτικης Έμπνευσης

Τα υλικά για το προζύμι:

5 κουταλάκια του γλυκού ξερή μαγιά (ή 3 φακελάκια)
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι

Τα υλικά για τη ζύμη:

1/2 λίτρο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού (σε θερμοκρασία δωματίου)
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού ηλιέλαιο
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη μαστίχας
3 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
Περίπου 1.250 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι

Αγιορείτικη σπανακόπιτα με μανιτάρια και χειροποίητο φύλλο

Εκτέλεση Βήμα προς Βήμα:

Ξεκινάμε στύβοντας τα πορτοκάλια για να πάρουμε τον φρέσκο χυμό, φροντίζοντας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να ενεργοποιηθεί σωστά η μαγιά.
Σε ένα δοχείο που κλείνει καλά, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να δημιουργηθεί ένας ομοιογενής χυλός. Σκεπάζουμε το δοχείο και αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.
Σε μια μεγάλη λεκάνη, ρίχνουμε τον φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε επιμελώς μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.
Προσθέτουμε στο μείγμα του χυμού το φουσκωμένο προζύμι και ανακατεύουμε απαλά. Στη συνέχεια, ενσωματώνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη –ξύσμα πορτοκαλιού, ηλιέλαιο, μαστίχα, μαχλέπι, βανίλια και αλάτι– και ανακατεύουμε καλά.
Σταδιακά, αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι, λίγο κάθε φορά, ζυμώνοντας με τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Αγιορείτικες καριόκες: Νηστίσιμη απόλαυση

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα καθαρό δοχείο που κλείνει. Σκεπάζουμε το δοχείο και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο, μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί περίπου 1 ½ ώρα. (Ένα χρήσιμο tip είναι να τοποθετήσετε το δοχείο με τη ζύμη στον κλειστό φούρνο μικροκυμάτων, χωρίς να τον θέσετε σε λειτουργία, για να δημιουργηθεί ένα ζεστό περιβάλλον).
Αφού φουσκώσει η ζύμη, την χωρίζουμε σε μέρη και πλάθουμε τα τσουρέκια στο σχήμα που επιθυμούμε. Τα τοποθετούμε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα.

Advertisement

Αγιορείτικο χταπόδι στιφάδο – Το νηστίσιμο πιάτο που θα «απογειώσει» το Σαρακοστιανό σας τραπέζι!

Σκεπάζουμε τα ταψιά και αφήνουμε τα πλεγμένα τσουρέκια να φουσκώσουν ξανά για τουλάχιστον 30 λεπτά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 30 λεπτά, ανάλογα πάντα με την απόδοση του φούρνου μας, μέχρι να αποκτήσουν ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.

Πηγή: “Αγαπημένες Συνταγές Της Αργυρώς Πορπατονέλη”.


Χορηγούμενο

Advertisement

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Advertisement
Back to top button