«Οι κλωστές του Θεού»: Το σπανιότερο ζυμαρικό και το μεγάλο μυστικό που κρύβει – Τα υλικά και η πολύμηνη διαδικασία που χρειάζονται για την παρασκευή τους…
«Οι κλωστές του Θεού»: Το σπανιότερο ζυμαρικό και το μεγάλο μυστικό: Οι «κλωστές του Θεού» (su filindeu), παρασκευάζονταν αποκλειστικά από μία και μόνο οικογένεια στην πόλη Nuoro της Σαρδηνίας για θρησκευτικές γιορτές, για πάνω από έναν αιώνα και είναι το σπανιότερο ζυμαρικό στον κόσμο.
Σήμερα, λιγότεροι από δέκα άνθρωποι κατέχουν το μυστικό για την παρασκευή αυτού του ζυμαρικού, τόσο λεπτού όσο μια κλωστή. Παρά τη μυστικότητα που σχεδόν οδήγησε στην εξαφάνισή του, το su filindeu προσελκύει τώρα το ενδιαφέρον νέων πελατών στο εξωτερικό.
Αυτό το περίπλοκο ζυμαρικό διατηρείται από λίγες μόνο γυναίκες, τους τελευταίους θεματοφύλακες μιας παράδοσης 300 ετών. Η συνταγή είναι απλή και περιλαμβάνει μόνο τρία συστατικά: σιμιγδάλι σκληρό, νερό και αλάτι. Ωστόσο, η δεξιοτεχνία που απαιτείται για τη δημιουργία του su filindeu είναι εξαιρετική.
Δείτε το σχετικό βίντεο
«Το su filindeu δεν είναι μόνο ένας ιταλικός γαστρονομικός θησαυρός αλλά και ένα βασικό κομμάτι της κληρονομιάς της Σαρδηνίας που κινδυνεύει να εξαφανιστεί», λέει ο Paul Grunberg, συνιδρυτής της Banda Volpi, της ομάδας που βρίσκεται πίσω από τα δημοφιλή συνοικιακά σημεία Savio Volpe, La Tana και Pepino’s.
Το λάθος που κάνουμε όλοι όταν φτιάχνουμε μακαρόνια με κιμά: Ο τρόπος των Ιταλών!
Η δημιουργία του su filindeu είναι μια επίπονη διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες. Η ζύμη τεντώνεται έντονα και επανειλημμένα έως ότου σχηματίσει λεπτά νήματα που μοιάζουν με κλωστές. Αυτά τα νήματα διπλώνονται σε ομάδες των τεσσάρων μέχρι να προκύψουν 256 νήματα.
Σοκ: Αυτές είναι οι πιο καρκινογóνες τροφές!
Στη συνέχεια, τυλίγονται σε στρώσεις πάνω από ένα στρογγυλό πλαίσιο από πλεγμένα φύλλα ασφόδελου, ένα φυτό που χρησιμοποιείται συνήθως στην παραδοσιακή καλαθοπλεκτική της Σαρδηνίας. Το περίπλοκο πλέγμα αφήνεται να στεγνώσει στον ήλιο, ολοκληρώνοντας την χρονοβόρα διαδικασία.
Χορηγούμενο