ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψυχρολουσία: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέλνει και Leopard στον Ζελένσκι!

Τα Ελληνικά άρματα μάχης, αντί για τους Τούρκους, θα πολεμούν τους Ρώσους!

Ο ουκρανικός Τύπος επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα στείλει και άρματα μάχης Leopard-2 στην Ουκρανία. Αυτό που δεν διευκρινίζεται είναι αν θα είναι η έκδοση των αρμάτων που θα σταλούν: Αν θα είναι Leopard-2Α4 ή Leopard-2ΗEL, αντίστοιχα των Γερμανικών LEO2A6.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση θα σταλούν περί τα 14 άρματα μάχης, δηλαδή μία ίλη, η οποία θα φύγει από τον Έβρο, όπου προόριζε να αντιμετωπίσει πιθανή τουρκική εισβολή και θα πάει στην Ουκρανία, για να πολεμήσει τους Ρώσους.

Όπως μεταδίδει το kyivpost.com, σε σημερινό του δημοσίευμα, η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των χωρών στις οποίες θα στείλουν Leopard. Σε αυτό αναφέρεται ότι τα Leopard, που θα χρησιμοποιηθούν, για να αποκρουστεί η επιχείρηση των Ρώσων δεν θα είναι μόνο από τη Γερμανία, αλλά θα προέρχονται και από άλλες χώρες.

Ποιές χώρες θα στείλουν Leopaed στην Ουκρανία;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Πολωνία, η Σουηδία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Φινλανδία, ο Καναδάς, η Σουηδία και η Ολλανδία, επισημαίνοντας ότι αξιωματούχοι αυτών των χωρών έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για αποστολή Leopard, μαζί με τη Γερμανία.

Τι έγραψε η Γερμανική εφημερίδα «WELT»

Η Γερμανική εφημερίδα «WELT» έγραψε χθες ότι «η Αθήνα θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα των Leopard». Επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα διαθέτει τα περισσότερα τανκς αυτού του τύπου στην Ευρώπη».

«Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν διαθέτει τόσα άρματα μάχης τύπου Leopard, όσα η Ελλάδα. Περίπου 350 τύπου Leopard 2 και 500 τύπου Leopard 1. Ανάμεσά τους και 183 τύπου Leopard 2A4, ενός παλαιότερου μοντέλου, για το οποίο οι ειδικοί λένε ότι θα ήταν ιδιαίτερα κατάλληλο για χρήση στην Ουκρανία».

Και υπενθυμίζει ότι το Κίεβο, χρειάζεται «μερικές εκατοντάδες» κύρια άρματα μάχης για να ανακαταλάβει τις περιοχές που κατέλαβε η Ρωσία.

Η Ελλάδα αναμένεται να παραδώσει συνολικά 40-80 άρματα μάχης Leopard-2A4 στην Ουκρανία από τα 181 που υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό. Και συνολικά οι 12 χώρες του ΝΑΤΟ, θα παραδώσουν περί τα 500 άρματα.

Άρματα μάχης στο Κίεβο και από Βρετανία και ΗΠΑ

Τα υπόλοιπα δυτικά άρματα μάχης πιθανότατα θα είναι βρετανικά Challenger-1/-2 και αμερικανικά Μ1Α2.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 1944 που οι Γερμανοί επιστρέφουν με άρματα μάχης στις ουκρανικές πεδιάδες. Τότε ήταν τα Tiger και τα Panther, τώρα τα Leopard.

Back to top button