Χορηγούμενο
EΛΛΑΔΑ

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τι θα γράψουν πάνω στον τάφο του; Το μνημόσυνο, οι καλεσμένοι και η επιθυμία της οικογένειας

Χορηγούμενο

Σήμερα το μνημόσυνο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, στη Μητρόπολη Αθηνών. Ένα από τα ερωτήματα που έχουν ανακύψει είναι το τι θα γράφει πάνω η μαρμάρινη πλάκα στον τάφο.

Μιλώντας στο MEGA, o Κωνσταντίνος Λουκάς, υπεύθυνος των εκδόσεων «Στέμμα», αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας τα εξής:

«Θεωρώ πως θα γράφει Κωνσταντίνος Βασιλεύς των Ελλήνων και από κάτω θα υπάρχει μία ρήση από το Ευαγγέλιο. Αυτό είναι μια παράδοση που ισχύει από πολύ παλιά, από τη βασίλισσα Όλγα όταν είχε πεθάνει μηνών η μικρή της κόρη».

«Κάθε βασιλιάς, κάθε πρίγκιπας είναι έθιμο να περπατάει στο χώρο του νεκροταφείου και να ζητάει σε ποιο σημείο θέλει να ταφεί. Ξεκίνησε από τον βασιλιά Γεώργιο και την Όλγα και μετά χτίστηκε ο ναός. Ενώ υπήρχαν σκέψεις και για μαυσωλείο. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος επέλεξε το σημείο και αναμένω με ιστορικό ενδιαφέρον τι θα γράφει η επιγραφή», συμπλήρωσε.

«Δεν νομίζω ότι θα γράφει πρώην βασιλιάς των Ελλήνων», είπε δε..

Οι δηλώσεις του Παύλου

«Πάντα η Αθήνα είναι όμορφη, δεν υπάρχει θέμα. Σκέφτομαι να την επισκέπτομαι συχνά», δήλωσε ο Παύλος. Τη στιγμή που τα βλέμματα είναι στραμμένα στο μνημόσυνο, στη Μητρόπολη Αθηνών, 40 ημέρες από τον θάνατο του Κωνσταντίνου.

Ο μεγαλύτερος γιος του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου άλλαξε τα αρχικά του πλάνα και έτσι η παραμονή του στην Ελλάδα θα είναι μικρότερη από αυτή που είχε προγραμματίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, από το στενό του περιβάλλον, ο 56χρονος και η Μαρί Σαντάλ θα φύγουν, είτε το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής, είτε το πρωί της Δευτέρας. Δεν θα επιστρέψουν στη Νέα Υόρκη, αλλά στο Λονδίνο. Πιθανότατα για να οργανώσουν τη δεξίωση στη μνήμη του Κωνσταντίνου και θα βρεθούν ξανά στην Ελλάδα, στις αρχές Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή, οι εργασίες στο Τατόι ολοκληρώνονται για το τρισάγιο της Κυριακής και σήμερα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη Μητρόπολη Αθηνών.

Η λίστα με τους καλεσμένους έχει κλείσει, ενώ δεν θα υπάρξουν αφίξεις γαλαζοαίματων. Η μοναδική θα είναι η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία που θα στέκεται μαζί με την αδερφή της Ειρήνη, δίπλα στα παιδιά, τα εγγόνια και τη σύζυγο του Κωνσταντίνου Άννα Μαρία.

Μετά το μνημόσυνο οι καλεσμένοι θα συλλυπηθούν την οικογένεια στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι ήδη αυξημένα.

Επί ποδός 300 αστυνομικοί και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Τριακόσιοι αστυνομικοί θα περιφρουρούν την περιοχή γύρω από τη Μητρόπολη Αθηνών, από νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Η Μητροπόλεως θα είναι κλειστή ενώ θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους γύρω δρόμους. Με τους καλεσμένους να μετακινούνται και αυτή τη φορά με βαν. Ήδη έχει απαγορευτεί και η στάθμευση σε κοντινά στην εκκλησία σημεία.

Στην Αθήνα έφθασε την Τετάρτη από Νέα Υόρκη ο Παύλος με τη Μαρί Σαντάλ ενώ τα παιδιά τους δεν θα παρευρεθούν στο μνημόσυνο. Στην Ελλάδα είναι και η αδελφή του τέως Βασιλιά, Σοφία. Στο πλευρό της για να της συμπαρασταθούν βρίσκονται οι πριγκίπισσες Έλενα και Χριστίνα.

Επιθυμία της οικογένειας είναι τα αποκαλυπτήρια του τάφου του τέως βασιλιά να γίνουν την Κυριακή. Παρουσία της συζύγου του Άννας Μαρίας, των παιδιών και των καλεσμένων τους, που θα παραβρεθούν στο τρισάγιο. Που θα πραγματοποιηθεί στο Τατόι, την Κυριακή.

Οι λεπτομέρειες για το μνημόσυνο και οι καλεσμένοι

Ήδη το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» έχει ενημερωθεί από τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας για την άφιξη των καλεσμένων στο μνημόσυνο.

Η επιμνημόσυνη δέηση θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών χωρίς εκπροσώπους του Τύπου στο εσωτερικό του ναού.

Ο τάφος του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου

Σύμφωνα με πληροφορίες η τελευταία κατοικία του Κωνσταντίνου B’ δεν θα διαφέρει σχεδιαστικά και πολύ από τους τάφους των γονιών του Παύλου και Φρειδερίκης, οι οποίοι βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα μακριά και είναι στο ίδιο περίπου επίπεδο με το έδαφος. Έτσι και στην περίπτωση αυτή τα μάρμαρα που θα τοποθετηθούν, με τον μαρμάρινο Σταυρό, θα οριοθετούν τον τάφο πάνω στον οποίο, γίνεται πολύς λόγος, για το τι ακριβώς θα αναγράφεται εκτός από το όνομα του Κωνσταντίνος Β’, αφού για το διάστημα 6 Μαρτίου 1964 – 1 Ιουνίου 1973 διετέλεσε βασιλιάς της Ελλάδος.

Στο μνημόσυνο του Σαββάτου υπολογίζεται πως οι καλεσμένοι θα είναι 250 περίπου. Καθώς η οικογένεια βρήκε την δυνατότητα να καλέσει, αυτή την φορά κόσμο, που δεν κατάφερε να παρευρεθεί στην κηδεία. Ε ενώ δεν θα υπάρξουν αφίξεις γαλαζοαίματων.

Μετά το τέλος του μνημοσύνου οικογένεια και καλεσμένοι θα βρεθούν στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εκεί θα προσφέρουν τον συνηθισμένο καφέ. Το πρωί της Κυριακής η οικογένεια θα βρεθεί στο Τατόι, για ένα τρισάγιο πάνω από τον τάφο του τέως βασιλιά.

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button