ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το πιο ασφαλές μέρος στον πλανήτη και οι θησαυροί που κρύβει

Που βρίσκεται και τι φυλάνε κλειδωμένα;

Το πιο ασφαλές μέρος στον πλανήτη και οι θησαυροί που κρύβει – Που βρίσκεται και τι φυλάνε κλειδωμένα;

Το πιο ασφαλές μέρος στον πλανήτη και οι θησαυροί που κρύβει… Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια απειλή που κάθε χρόνο γίνεται ολοένα και πιο εμφανής. Οι δυστοπικές προβλέψεις σχετικά με το μέλλον του πλανήτη έχουν επιστήμονες και ηγέτες να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες για να θωρακίσουν την ανθρωπότητα απέναντι σε αυτό το επικείμενο σενάριο.

Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα, ξεχωρίζει η δημιουργία ενός υπερ-ασφαλούς θησαυροφυλακίου στο Σπιτσμπέργκεν, στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, που θεωρείται το «ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο». Στόχος του έργου είναι να προστατευθούν οι βασικές πηγές επιβίωσης της ανθρωπότητας, όχι μέσω καταφυγίων για ανθρώπους, αλλά μέσω της διατήρησης των πιο σημαντικών καλλιεργειών τροφίμων.

Ανατριχιαστικές εικόνες από καταφύγιο στο κέντρο του Πειραιά

Ένα Θησαυροφυλάκιο Ζωτικής Σημασίας

Το θησαυροφυλάκιο, τοποθετημένο 130 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, είναι σχεδιασμένο να αντικρίζει τις πιο ακραίες συνθήκες, από πλημμύρες μέχρι σεισμούς και γεωπολιτικές κρίσεις. Το περιβάλλον του είναι διατηρημένο σε θερμοκρασίες -18⁰C, όπου φιλοξενούνται δείγματα από σχεδόν τις μισές καλλιέργειες τροφίμων του κόσμου.

Ανάμεσα στους σπόρους που φυλάσσονται, υπάρχουν καλλιέργειες που έχουν αναπτυχθεί για να αντέχουν σε σκληρές κλιματικές συνθήκες, όπως ανθεκτικές στις ξηρές ποιότητες από τη Συρία, αλλά και άλλοι σπόροι που είναι ευάλωτοι σε φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες.

Ψυχρολουσία: Κατασκευάζουν πυρηνικά καταφύγια στην Αττική

Γιατί Είναι Σημαντικό

Η ύπαρξη αυτού του θησαυροφυλακίου διασφαλίζει ότι ακόμη και σε ένα σενάριο περιβαλλοντικής καταστροφής ή πολέμου, η ανθρωπότητα που έχει μέσα να ξαναδημιουργήσει τις βασικές καλλιέργειες που είναι απαραίτητες για την επιβίωση. Ο Simon Jeppson, διαχειριστής του έργου, αναφέρει πως το θησαυροφυλάκιο είναι σχεδιασμένο να αντέξει για 4.000 χρόνια.

Πρόσβαση Υπό Έλεγχο

Το θησαυροφυλάκιο ανοίγει μόνο έξι φορές το χρόνο, υπό αυστηρές διαδικασίες ασφαλείας. Ωστόσο, ήδη κάποια δείγματα σπόρων έχουν χρησιμοποιηθεί, όπως στην περίπτωση της Συρίας, όταν εξαιτίας του χρειάστηκε να επαναφέρουν καλλιέργειες που είχαν καταστραφεί.

Ένα Μέτρο για το Μέλλον

Αυτό το μοναδικό έργο δεν είναι μόνο σύμβολο της επιστημονικής προνοητικότητας αλλά και ένα κάλεσμα για δράση. Μπορεί να θεωρηθεί ως ένα «σχέδιο Β», όμως είναι υπενθύμιση της ανάγκης να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή τώρα, προτού οι συνθήκες καταστήσουν τέτοια μέτρα τη μόνη μας επιλογή.

Δείτε παρακάτω το βίντεο του BBC με τις συγκλονιστικές εικόνες μέσα από το θησαυροφυλάκιο σπόρων

Το θησαυροφυλάκιο σπόρων στο Σπιτσμπέργκεν της Νορβηγίας έχει αποδείξει την αξία του σε περιστάσεις κρίσης, καθώς έχει βοηθήσει να σωθούν κατεστραμμένες σοδειές στη Μέση Ανατολή, προσφέροντας εφεδρικούς σπόρους για την ανάληψη των καλλιεργειών. Οι αποσπάσεις σε αυτό το «ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο» αναγνωρίζονται ήδη ως κρίσιμο εργαλείο για την εξασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας σε περίπτωση που η κλιματική αλλαγή ή άλλοι καταστροφικοί παράγοντες επηρεάζουν τις παγκόσμιες καλλιέργειες.

Ωστόσο, το 2017, αποδείχθηκε ότι το θησαυροφυλάκιο δεν ήταν τόσο αδιάφορο από τους κινδύνους του πλανήτη, όπως είχε θεωρηθεί αρχικά. Η πλημμύρα που προκλήθηκε από την απροσδόκητη τήξη του μόνιμου πάγου στην περιοχή του Σβάλμπαρντ, οδήγησε σε ζημιές στην είσοδο του θησαυροφυλακίου. Ευτυχώς, η πλημμύρα περιορίστηκε στην αίθουσα εισόδου των 15 μέτρων και δεν επηρεάστηκαν οι αποθηκευμένοι σπόροι. Παρόλα αυτά, το περιστατικό έθεσε σε αμφισβήτηση την πλήρη ασφάλεια του χώρου, και υπάρχουν ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα του θησαυροφυλακίου σε περίπτωση που προκύψουν μεγαλύτερες κλιματικές ή φυσικές καταστροφές.

Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες δεν εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την εξάρτηση από έναν μόνο θησαυροφυλάκιο. Ένας χρήστης αναρωτιέται τι θα συνέβαινε αν χαθεί το κλειδί για την είσοδο, ενώ άλλος προτείνει τη δημιουργία επιπλέον θησαυροφυλακίων σε διαφορετικές τοποθεσίες, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ενός ενδεχόμενου ατυχήματος. Παράλληλα, αρκετοί εκφράζουν τη συναισθηματική τους αντίδραση στην ανάγκη ύπαρξης ενός τέτοιου έργου, θεωρώντας το ως ένα ανησυχητικό σημάδι για το μέλλον της ανθρωπότητας, αν και η ελπίδα παραμένει ότι δεν θα καταφύγουμε ποτέ σε αυτό το ακραίο μέτρο.

Παρά τις ανησυχίες, το θησαυροφυλάκιο παραμένει μια εντυπωσιακή και σημαντική πρωτοβουλία για την προστασία των παγκόσμιων καλλιεργειών από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Είναι ένα μέσο προστασίας των σπόρων που μπορεί να ανασυγκροτήσει την παραγωγή τροφίμων μετά από φυσικές καταστροφές ή γεωπολιτικές κρίσεις. Αν και δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο όπου θα χρησιμοποιηθεί η χρήση του, η ύπαρξή του αποτελεί έναν κρίσιμο πόρο για την εξασφάλιση του μέλλοντος του πλανήτη και της επισιτιστικής ασφάλειας.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Κριστιάνο Ρονάλντο: Αποκάλυψε το επόμενο βήμα στην καριέρα του

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, καθώς η καριέρα του πλησιάζει στο τέλος της, έχει ήδη αρχίσει να…

34 λεπτά ago

Έκτακτα μέτρα τροχαίας στην Αττική – Υποχρεωτική χρήση αλυσίδων λόγω κακοκαιρίας

Η Τροχαία ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα λόγω επικείμενης κακοκαιρίας. Με περιορισμούς στην κυκλοφορία και την υποχρεωτική…

1 ώρα ago

Σοκαριστική έρευνα: Σακουλάκια τσαγιού απελευθερώνουν μικροπλαστικά στον ανθρώπινο οργανισμό

Το τσάι, αγαπημένο ρόφημα πολλών, αποτελεί συχνά ζεστή συντροφιά. Ιδιαίτερα τις κρύες μέρες του χειμώνα.…

2 ώρες ago

Στο νοσοκομείο η Καίτη Φίνου

Η ηθοποιός Καίτη Φίνου βρέθηκε ξανά στο νοσοκομείο, για τρίτη φορά μέσα σε τρεις μήνες.…

2 ώρες ago

Πέθανε ο Σπυρίδων Μουλόπουλος, διακεκριμένος καθηγητής και πρώην Πρύτανης του ΕΚΠΑ

Ο Σπυρίδων Μουλόπουλος, ομότιμος καθηγητής και εξέχουσα προσωπικότητα της Ιατρικής και του Πανεπιστημιακού χώρου, απεβίωσε.…

2 ώρες ago

Τέλη κυκλοφορίας: Τελευταία προθεσμία η 31η Δεκεμβρίου – Χωρίς παράταση φέτος

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπενθυμίζει ότι η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή των…

2 ώρες ago