ΚΟΣΜΟΣ

‘Βόμβα’: Το Facebook έδωσε παράνομα προσωπικές πληροφορίες εκατομμυρίων χρηστών! Ποιοί και πώς μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση;

Το μερίδιό τους από τον ομαδικό διακανονισμό αγωγής ύψους 725 εκατομμυρίων δολαρίων που αφορά παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής από το Facebook, μπορούν να διεκδικήσουν οι χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, έως τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το CNBC, η αγωγή ασκήθηκε το 2018 μετά την αποκάλυψη από το Facebook ότι… Οι πληροφορίες 87 εκατομμυρίων χρηστών μοιράστηκαν αθέμιτα στην Cambridge Analytica.

Τα άτομα που είχαν ενεργό λογαριασμό στο Facebook, στις ΗΠΑ, μεταξύ Μαΐου 2007 και Δεκεμβρίου 2022 έχουν προθεσμία μέχρι τις 25 Αυγούστου για να υποβάλουν αγωγή. Οι ατομικές πληρωμές διακανονισμού δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Διότι οι πληρωμές εξαρτώνται από το πόσοι χρήστες υποβάλλουν αξιώσεις και πόσο καιρό ο κάθε χρήστης διατηρούσε λογαριασμό στο Facebook.

Η Cambridge Analytica ήταν μια βρετανική εταιρεία παροχής πολιτικών συμβουλών.

Η «συγγνώμη» μετά το σάλο και η αλλαγή ονόματος του Facebook

Η παραβίαση ανάγκασε τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου… Και να βγάλει ολοσέλιδες διαφημίσεις όπου ζητούσε συγγνώμη για τα λάθη. «Λυπάμαι που δεν κάναμε περισσότερα εκείνη τη στιγμή. Επίσης, λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ.

Το Facebook μετονομάστηκε σε Meta το 2021 και διευθέτησε την ομαδική αγωγή τον επόμενο χρόνο.

Η Meta δεν παραδέχτηκε, μάλιστα, ποτέ, ότι έκανε κάποιο λάθος. «Επιδιώξαμε τον διακανονισμό, καθώς είναι προς το συμφέρον της κοινότητάς μας και των μετόχων μας», δήλωσε τότε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Οι χρήστες του Facebook μπορούν να υποβάλουν αίτηση αποζημίωσης επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα Facebookuserprivacysettlement.com και εισάγοντας το όνομα, τη διεύθυνση, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους και επιβεβαιώνοντας ότι ζούσαν στις ΗΠΑ και ήταν ενεργοί στο Facebook μεταξύ των προαναφερόμενων ημερομηνιών.

Related Articles

Back to top button