Μύδια αχνιστά με χόρτα – Εάν έχετε βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια σας προτείνουμε για τη νηστεία των Χριστουγέννων μία πρόταση, που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει. Το μόνο που χρειάζεστε όρεξη και καλή παρέα και μέσα σε μόλις 20 λεπτά θα έχετε στο τραπέζι σας ένα μαγικό πιάτο.
Μύδια αχνιστά με χόρτα τσιγαριαστά και καφέ σάλτσα. Ένα πιάτο, από τον σεφ Στέλιο Χατζηνικολάου, με απίστευτα αρώματα και γεύσεις που απλά θα σας ταξιδέψει.
Χρόνος προετοιμασίας:20λ
- Χρόνος μαγειρέματος:35λ
- Κόστος:16-18€
- Μερίδες:4-6 μερίδες
Υλικά
Για τα μύδια
- 2 κουτ. σούπας έξτρα ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κιλό μύδια φρέσκα ή κατεψυγμένα με το μισό κέλυφος,
- 1 καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 1/3 φλιτζανιού κρασί λευκό ξηρό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα χόρτα
- 6 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 2 εσπρέσο μονά και 10-12 κόκκους εσπρέσο ολόκληρους
- 3-4 αστεροειδή γλυκάνισο
- 1/3 φλιτζανιού κρασί λευκό ξηρό
- 1 κιλό χόρτα εποχής, καθαρισμένα
- ½ ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
- 100γρ. τραχανά ξινό ή ρύζι νυχάκι
- 250ml ζωμό λαχανικών φρέσκο ή ψυγείου
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα
- 100 γρ καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση
- Βήμα 1
Μέσα σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό μέχρι να γυαλίσουν, ανακατεύοντας διαρκώς. Στη συνέχεια ρίχνετε και τα μύδια, κλείνετε το καπάκι και τα αφήνεται να μαγειρευτούν σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά. Μόλις τα μύδια ανοίξουν, τα αποσύρεται από την εστία.
- Βήμα 2
Για τα φτιάξετε τα χόρτα, μέσα σε μια κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο μαζί με το πράσο και το κρεμμύδι και σοτάρετε για 1 λεπτό και ανακατεύετε συνεχώς. Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί καλά και στη συνέχεια προσθέστε τον εσπρέσο μαζί με τους κόκκους και τον γλυκάνισο.
- Βήμα 3
Στη συνέχεια σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ βάζετε τα χόρτα κομμένα. Ανακατέψτε λιγάκι μέχρι να να λαδωθούν και προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Κλείστε με το καπάκι την κατσαρόλα και αφήστε τα να σιγομαγειρευτούν για 10 λεπτά.
- Βήμα 4
Τέλος ρίχνετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με τα μύδια στην κατσαρόλα που μαγειρεύονται τα χόρτα, ανακατεύεται και αφήνετε για 5 λεπτά, μέχρι να δέσουν οι γεύσεις. Βγάζετε το φαγητό από τη φωτιά και αφού αφαιρέσετε του κόκκους του καφέ και πασπαλίσετε με το φιλέ αμυγδάλου, το σερβίρετε χλιαρό.
Και… καλή σας όρεξη!…
Χορηγούμενο