ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

‘Βόμβα’ από τον Δένδια: Ξεκινούν διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο;

«Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες για μια αμοιβαία επωφελή λύση»!

Μετά την αδελφή του πρωθυπουργού και βουλευτού της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, που μίλησαν για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων με την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε για «αμοιβαία επωφελή λύση» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία η οποία, μάλιστα, πρέπει να προέλθει από την «επανέναρξη των συζητήσεων με την Άγκυρα».

Ο υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ εμφανίστηκε χωρίς να μπορεί να κρύψει την αγωνία του για να μην χαθεί το «καλό κλίμα» με την Τουρκία μιλώντας ανοικτά για «αμοιβαίες επωφελείς λύσεις» μεταξύ των δύο χωρών, δηλαδή συνεκμετάλλευση.

Με άλλα λόγια τώρα που η Τουρκία αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση από την αρχή του νέου αιώνα, η Ελλάδα να σπεύσει να συζητήσει για τα Εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα με την Τουρκία.

Ο Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε τη «μείωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες», καθώς και τη μείωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

Τόνισε, επίσης, ότι βασικό μέλημα της ελληνικής διπλωματίας, είναι η διατήρηση του καλού κλίματος, καθώς, πλέον, είναι ευκολότερο να γίνει μία επανέναρξη των συζητήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν

Αρχικά, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα και τα συμπεράσματα που αποκόμισε η Αθήνα από τις επαφές με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Θα προτιμούσα η επίσκεψη να γινόταν χωρίς πυρετό (σ.σ. ο κ. Δένδιας ταλαιπωρήθηκε εκείνες τις ημέρες από ίωση). Ήταν μία εξαιρετική επίσκεψη. Οι ΗΠΑ διατύπωσαν δημοσιώς και κατ’δίαν την αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι σταθερός πυλώνας ειρήνης και δικαίου και του δικαιου της θάλασσας».

Σε ερώτηση για την επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τα μηνύματα που έχει αποκομίσει ο κ. Μπλίνκεν, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε:

«Δεν χρειαζόταν. Είχα μιλήσει με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι ΗΠΑ είδαν με πολύ θετικό τρόπο τη δυνατότητα επανέναρξης των συζητήσεων, αλλά μέχρι εκεί. Μη θεωρήσει κανείς ότι η αμερικανική πλευρά μπήκε σε λεπτομέρειες. Δεν υπήρξε κάτι τέτοιο».

Οι σχέσεις με την Τουρκία

Σε ερώτηση για το αν θα ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες με την Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας είπε:

«Η βοήθεια που δώσαμε είναι άσχετη με την εξωτερική πολιτική. Δεν ζητάμε ανταλλάγματα. Το κλίμα είναι διαφορετικό.

Υπάρχει η επαναπροσέγγιση των κοινωνιών και είναι ευκολότερο να γίνει επανέναρξη των συζητήσεων. Είμαστε παραμονή των εκλογών.

Να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα που υπάρχει. Μειώθηκε δραστικά η τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο.

Το κλίμα επιτρέπει επανέναρξη των συζητήσεων και θέλουμε να το διατηρήσουμε».

Το καλό κλίμα

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, στην αγωνία του για να διαφυλαχτεί το καλό κλίμα:

«Δεν θέλω να ξύσω πληγές για το παρελθόν που μας πλήγωσε. Εμείς έχουμε σαφή αντίληψη των πραγμάτων. Να διαφυλαχθεί το καλό κλίμα», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε ερώτηση για τις προσδοκίες που υπάρχουν για την επόμενη μέρα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, απάντησε επιπλέον: «Πιστεύω ότι μπορούν να λυθούν οι διαφορές. Πιστεύω ότι πάνω σε αυτή τη βάση, μπορεί να βρεθεί μία αμοιβαία επωφελής λύση».

Σε ερώτηση για το αν υφίστανται πλέον οι ανησυχίες για ένα θερμό επεισόδιο, ο κ. Δένδιας δήλωσε επίσης: «Δεν πίστευα ποτέ ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει κάτι. Το τυχαίο φοβόμουν. Μειώνεται δραματικά, αν δεν μηδενίζεται τελείως η πιθανότητα».

Back to top button