ΣΥΝΤΑΓΕΣ - ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με θράψαλα και μυρωδικά! Μία συνταγή που θα σας μαγέψει!

Απολαύστε την όλη τη Σαρακοστή και όχι μόνο

Αν έχετε βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια και αναρωτιέστε τι διαφορετικό μπορείτε να φτιάξετε για την Καθαρά Δευτέρα, και όχι μόνο, δοκιμάστε να κάνετε ντολμαδάκια γιαλαντζί με θράψαλα και μυρωδικά… Μία μοναδική συνταγή που σίγουρα θα «εκτοξεύσει» το σαρακοστιανό σας τραπέζι και θα σας μαγέψει. Δείτε παρακάτω βήμα – βήμα τις οδηγίες…

Είναι μία πρόταση για όλη την περίοδο της Σαρακοστής και όχι μόνο με μέτριο βαθμό δυσκολίας αλλά μοναδικό αποτέλεσμα.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για περίπου 50 τεμάχια

        • 50 αμπελόφυλλα από βάζο, ξεπλυμένα από την άλμη και στραγγισμένα + 4-5 κομματιασμένα για τον πάτο της κατσαρόλας
        • 30 θράψαλα μικρά, καθαρισμένα – χωρίζουμε τα πλοκάμια από το υπόλοιπο και τα ψιλοκόβουμε
        • 1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (κρατάμε το πράσινο μέρος για τον πάτο της κατσαρόλας)
        • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
        • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
        • 220 γρ. ρύζι bonnet
        • 240 ml νερό
        • 2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος (κρατάμε τα κοτσάνια)
        • 2 κουτ. σούπας δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος (κρατάμε τα κοτσάνια)
        • 1 μικρό λεμόνι, σε φέτες
        • 3 ντοματάκια κονσέρβας, στραγγισμένα, σε φέτες
        • χυμός από 1 μικρό λεμόνι
        • 130 ml ελαιόλαδο
        • Και επίσης αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

      Δείτε επίσης 54 απίστευτες συνταγές για όλη τη Σαρακοστή και όχι μόνο

      Βήμα – βήμα η εκτέλεση της συνταγής

      Για τα ντολμαδάκια με θράψαλα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια για 7-8 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να εξατμιστούν.

      Προσθέτουμε επίσης 30 ml από το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο για 4-5 λεπτά.
      Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του.
      Προσθέτουμε επίσης το νερό και τρίβουμε με ξύλινη κουτάλα τον πάτο μέχρι να καθαρίσει. Ρίχνουμε αλατοπίπερο και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
      Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά ή μέχρι να πιει το φαγητό τα υγρά του.
      Αποσύρουμε, ανακατεύουμε και το αφήνουμε ξεσκέπαστο να κρυώσει. Προσθέτουμε επίσης τον δυόσμο και τον άνηθο και ανακατεύουμε.
      Γεμίζουμε με το μείγμα ρυζιού τα θραψαλάκια (θέλει λίγη υπομονή), περίπου κατά τα 2/3, και τυλίγουμε το καθένα με αμπελόφυλλο σαν ντολμαδάκι, αλλά σε κωνικό σχήμα (καλύπτουμε δηλαδή καλά το θαλασσινό).
      Σε μια κατσαρόλα στρώνουμε το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια, τα κοτσάνια μυρωδικών, τις φέτες λεμονιού και επίσης τα ντοματάκια.
      Στρώνουμε από πάνω τα 4-5 κομματιασμένα αμπελόφυλλα, τακτοποιούμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, το ένα δίπλα στο άλλο σε στρώσεις, και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, τον χυμό λεμονιού και επίσης ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν.
      Σκεπάζουμε το φαγητό με ένα βαρύ πιάτο, ώστε να συγκρατεί τα ντολμαδάκια στη θέση τους, και πιέζοντάς το με το χέρι μας ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού, που πρέπει να μισοκαλύπτουν το πιάτο. Συμπληρώνουμε με ζεστό νερό, αν χρειαστεί.
      Βράζουμε σε μέτρια φωτιά με καπάκι για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα αμπελόφυλλα και να γίνει το θράψαλο.
      Αποσύρουμε, βγάζουμε το πιάτο και αφήνουμε τα ντολμαδάκια με θράψαλα να κρυώσουν ελαφρώς.

      Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 142.

Back to top button